NOVÝ PORTUGALSKÝ RECEPT NA TENTO TÝDEN
PORTUGALSKÝ STEAK
Ingredience:
4 rum steaky po 180 g
5 stroužků česneku
1 lžíce vinného octa
3 lžíce olivového oleje
150 g másla
1 bobkový list
1 dl brandy
1 lžička citrónové šťávy
dle chuti: sůl a čerstvě mletý pepř
Postup přípravy:
Připravte si marinádu z vinného octa, jedné lžíce olivového oleje, čtyř prolisovaných stroužků česneku a většího množství čerstvě mletého pepře. Dobře promíchejte a potřete touto směsí lehce naklepané steaky. V rozehřátém zbytku olivového oleje, do nějž přidáte 100 g másla, zprudka opečte přibližně 1 minutu jeden rozdrcený stroužek česneku a bobkový list. Ten pak vyjměte a vyhoďte. Do pánve s rozehřátým olejem vložte steaky a zprudka je opečte asi 1 minutu z každé strany. Pak ztlumte oheň a pečte ještě 2-4 minuty z každé strany, při obracení lehce osolte. Vyjměte a uložte v teple.
Na stejném tuku krátce osmahněte plátky šunky a položte na každý steak jeden plátek.
Odlijte z pánve polovinu tuku, přidejte brandy, malou lžičku citrónové šťávy a pro zjemnění zbylých 50 g másla. Prohřejte, promíchejte a nechte mírně vyvařte a přelijte steaky.